Bir Sparkline nedir?



Bir ışık hattı, bir metindeki bilgileri iletmek için kullanılan bir grafiktir. Tanım olarak, mini hatlar çok az yer kaplar ama çok fazla bilgi taşırlar. kredi notum düşük nasıl kredi çekerimGenellikle zamanla değişimi haritalamak için kullanılırlar. Kıvılcım hatları için yaygın bir kullanım, hisse senedi faaliyeti veya ekonomik dalgalanmaların grafiklenmesidir.
Sparkline terimi ilk olarak Yale Üniversitesi'nde Amerikalı bir istatistikçi ve profesör olan Edward Tufte tarafından kullanılmıştır. Tufte, grafik kullanarak bilgileri görüntüleyen bir dizi kitap yazdı. Onun grafikleri, 2006 yılında Graphics Press tarafından basılan BeautifulEvidence adlı kitapta özetlenmiştir
Kıvılcımlar birçok şekil alabilir. En çok görülen kıvılcım çizgisinin üç temel unsuru vardır. Bir çizgi grafiği zaman içindeki değişimi gösterir. Bir ile üç kelime arasındaki bir başlık, grafiğin ne ölçtüğünü söyler. Son olarak, bir rakam, grafiksel değişikliklerin toplamını veya nihai sonucunu gösterir. Daha fazla eleman eklenebilir, ancak bir kıvılcım nesnesi, gerekli bilgileri hala taşırken grafiği mümkün olduğunca basit tutmaktır.
Bir kıvılcım hattı genellikle bir kitap veya belgenin metnine gömülür. Grafik ve beraberindeki bilgiler metne uygun olarak görünür. Genellikle, yerleştirildikleri metin çizgisiyle aynı yüksekliktedirler. Bir ışık hattında gösterilen bilgiler, doğrudan veya önce görünen metni gösterir. Bu, okuyucunun, okumasını kesintiye uğratmadan grafiği görmesini sağlar.
Örneğin, bir ekonomi metninde, yazar, Dow Jones endüstriyel ortalamasının zaman içinde nasıl değiştiğini göstermek istediyse, x-ekseni etiketli bir zaman ve bir y ekseni etiketli noktalarla geleneksel bir grafik kullanabilirdi. Yazar daha sonra okuyucuya şekil 1-A'yı görmesini söyleyen bir satır notu ekleyebilir. Ardından gelir belgesiz kredi veren bankalarokuyucu okumayı durdurabilir, şekil 1-A'yı bulabilir ve grafiği inceleyebilir. Tufte, okuyucunun dikkatini bu şekilde dağıtmak yerine, grafiği doğrudan metne yerleştirmenin en iyisiydi.
Tufte ayrıca, birkaç küçük çizgi içeren bir grafik için küçük bir çokluk kavramını ortaya koydu. Her bir kıvılcım grafiğinin kendi xy ekseni vardır, böylece her bir bilgi parçası kendi içinde yer alır. Yine de, parıltılar aynı anda görüntülenecek kadar yakın. Bu görsel karışıklık olmadan karşılaştırma sağlar. Küçük katlar, zamanla değişen ancak aynı ölçek kullanılarak ölçülemeyen şeyleri karşılaştırmak için en yararlı olanlardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Fan nedir?

CDA Dosyası nedir?