Bourne Shell nedir?



Bourne kabuğu, Unix® ve LINUX® işletim sistemlerinde çalışan ve sistemdeki programları yürütmek için bir arabirim sağlayan küçük bir programdır. Kullanıcıya grafik kullanıcı arabirimi (GUI) sağlamadığı için genellikle komut satırı arabirimi veya komut devlet desteğiyle iş kurmayorumlayıcısı olarak adlandırılır. Komutlar ve çalıştırılacak gerekli parametreler, kabuğa yazılır. Bourne kabuğu aynı zamanda, kullanıcıların tek bir komutla birden çok program aracılığıyla verileri işleyebilen komut dosyaları oluşturup çalıştırmasına olanak tanıyan bir betik dilidir. Unix® benzeri sistemlerde, program sadece "sh" olarak bilinir.
Unix® sistemlerinin ilk bu tür kabukları, Unix® işletim sisteminin orijinal içerik oluşturucularından biri olan KenThompson tarafından yaratılan Thompson kabuğu olarak biliniyordu. Thompson kabuğu, komut yorumlamasıyla sınırlıydı ve harici işlemler olarak bir dizi ek fonksiyonun yürütülmesi gerekiyordu. Daha sonra StephenBourne, Thompson kabuğunu değiştirmek için Bourne kabuğunu yarattı ve kabuğun kodlama dilinin yanı sıra kabuğun kendisine yeni özellikler ekledi.
Gerçekte, Bourne kabuğu, hareket halindeyken bir betik dili olarak planlandı. Unix® versiyonu yedi için hala komut satırı arayüzü iken, aynı zamanda kullanıcıların verileri işlemek için komutları birbirine bağlayan kabuk betikleri geliştirmelerine olanak tanıdı. Bu programlamanın kullanılmasıyla, kullanıcı, girdi veya çıktıdan bilinen veya bilinmeyen verilerin yakalanması için değişkenler oluşturabilir ve bu verilerin işleyişini, kontrol akışı olarak atıfta bulunulan bir teknikle, komut dosyasındaki koşullu ifadelerin kullanılması yoluyla işleyebilir.
Bu aynı zamanda sinyal işleme olarak bilinen bir özelliği uygulamak için ilk kabuk oldu. Bir kullanıcı, Bourne kabuğunda, bilgisayar üzerinde halihazırda çalışan bir işlem için belirli bir sinyal türünü gönderebilir ve bu işlemin başka bir şey yapmasını söyler. Bunların birçoğu, bir işlemi geçici olarak durdurmak, devam ettirmek ve diğerleri için var olsa da, hata ayıklama için kullanılabilecek bir tür çıktıyı yürüten ve üreten bir işlemi durdurmanın yollarıdır.
Dosya tanımlayıcılarını doğrudan kontrol etme yeteneği, Bourne kabuğunun bir diğeriydi. Unix® benzeri bir sistemde, her çalışan programda, herhangi bir açık dosya için dosya tanımlayıcılarını listeleyen bir tablo bulunur. Bu, basit bir metin dosyasından bir dizine veya hatta verileri birbirleriyle paylaşacak şekilde işleyen iletişim soketlerine kadar her şeyi içerebilir. Bir kullanıcının bilgisayardaki hemen hemen her şey için girdi ve çıktı üzerinde devlet desteği hayvancılıkeşi görülmemiş bir denetim için izin verilen bir sistemdeki dosya tanımlayıcıları üzerinde denetim sahibi olması.
Tabii ki, Bourne kabuğu kullanıcılara böyle bir ek işlevsellik sunsa da, süreçleri etkileşimli olarak kontrol etme, komut takma adları oluşturma ve geçmişi koruma gibi özellikler eksikti. Ancak, daha sonra, yıllar içinde tasarlanan ve yeni kabuklara doğru yuvarlanan en kullanışlı kabuk özelliklerini alan birçok torun ortaya çıkmaya başladı. Yaygın bir örnek, birçok LINUX® sisteminde yaygın olan Bourne-tekrar kabuğu veya Bash'dir. Sonuç olarak, bu torunların birçoğu, düzenli olarak Bourne kabuk betikleri yürütme yeteneğine sahiptir ve her Unix® benzeri sisteme orijinal Bourne kabuğunun bir şekilde uygulanmasını sağlar. Birçok LINUX® sisteminde, bu sadece "sh" dan "bash" ya da başka yetenekli soyundan gelen bir bağlantıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Fan nedir?

CDA Dosyası nedir?

Bir Sparkline nedir?