Gadsden Ne Satın Aldı?



Meksika'da Venta de La Mesilla olarak bilinen Gadsden Purchase, şimdi Arizona ve New Mexico eyaletlerinin güney kısımlarında bulunan bir arazidir. Bu satın almadaki arazi Rio Grande'nin batısında ve Gila nehrinin güneyinde yer alan araziyi kapsamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Meksika'dan 1853'te 45.535 mil kare (76.770 kilometre kare) olan faizsiz kredi veren bankalarbu araziyi satın aldı. İlk satın alma işlemi 1853'te Meksika'da imzalanmış olsa da, ertesi yıl Başkan Franklin Pierce tarafından değiştirilmiş bir satın alma işlemi imzalandı . Gadsden Purchase, o tarihte ABD Senatosu tarafından da onaylandı.
Meksika-Amerika Savaşı Ancak, ABD ve Meksika arasındaki sınır boyunca anlaşmazlıklar bile savaştan sonra devam 1848 yılında sona erdi. Sonunda Gadsden Purchase'a dahil edilen arazi, güneydeki bir kıtalararası tren yolu için bir teklifte kullanıldı . Ancak o zaman, pistlerin döşeneceği alan hala Meksika'ya aitti.
Demiryolu rotası ile ilgili problemleri ortadan kaldırmak için Başkan Pierce, James Gadsden'ı söz konusu araziyi satın almak için Meksika'ya yolladı, dolayısıyla “Gadsden Purchase” adını aldı. James Gadsden Amerika Birleşik Devletleri Meksika Bakanıydı. Bu görevi sürdürmenin yanı sıra, kıtalararası demiryolunun gelişimine kişisel ilgi duydu. 30 Aralık 1853'te Gadsden Meksika Başkanı Antonio Lopez de Santa Anna ile bir anlaşmaya vardı.
Ancak, arazinin fiyatı sorun yaratmaktı. Gadsden, Meksika hükümet yetkilileriyle arazinin fiyatı konusunda görüştüğünde, fiyat on milyon ABD Doları (USD) olarak belirlendi. Ancak, Gadsden Purchase belgeleri Washington'a döndüğünde, kredisiz borç paraBirleşik Devletler Kongresi yedi milyondan fazla USD ödemeyi reddetti. Bu tahsis edilen miktar Mexico City'ye geldiğinde, bir milyon eksikti. Sonunda, Meksika sadece Gadsden Purchase'da belirtilen arazi için altı milyon USD aldı.
Gadsden Purchase ile ilgili son antlaşma, Amerika'nın Tehuantapec'in Isthmus'su boyunca bir kanal inşa etme izni verdi. Bu Isthmus, Meksika Körfezi ve Pasifik Okyanusu arasındaki en kısa araziyi temsil etmektedir. Bu transokeanik kanal asla yaratılmadı. Amerika Birleşik Devletleri için Gadsden Purchase'da satın alınan arazi, o zamandan beri genişlememiş veya geri çekilmediği için hala Amerikan sınırının bir parçası olarak hizmet vermektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Fan nedir?

CDA Dosyası nedir?

Bir Sparkline nedir?